Trpí někdo z vaší rodiny či vašich blízkých celiakií čili nesnášenlivostí na lepek? Omezuje vás to ve vaření a zejména v pečení sladkostí? Začněte používat mandlovou mouku, je přímo bezlepková a pro dietní pečení po této stránce jako stvořená.
Můžete ji použít při pečení a nahradit tak obyčejnou hladkou mouku, která vás limitovala z důvodu dodržování bezlepkového režimu. Mandlová mouka cena je výhodná nejen proto, že je bez přítomnosti lepku, ale naopak s velkou přítomností ostatních zdravých věciček jako jsou vitamíny B a E a dále flavonoidy. Flavonoidy jsou velice důležité sloučeniny, které pomáhají zvyšovat imunitu a chrání tělo před volnými radikály. Dále jsou v mouce z mandlí zastoupeny prvky jako je hořčík, který pomáhá při únavě a vyčerpání, vápník – tolik potřebný pro naše kosti, draslík a další minerály. Je všeobecně známé, že mandle jsou zdrojem zdravých tuků, vlákniny a bílkovin.
A jak se mandlová mouka vyrábí? Sladké mandle se krátce spaří a nato rychle ochladí, tím se docílí toho, že se slupka snadno sloupne. Navíc při krátkém vylouhování v horké vodě https://citaty.net/citaty-o-vode/ se zničí nežádoucí mikroorganismy, které by mohly např. způsobit žluknutí mouky. Ale tím, že se spaří jen krátkodobě, udrží se v jádrech tolik žádoucí vitamíny a minerální látky. Poté se mandle vysuší a rozemelou na mandlovou mouku.
Ta má široké použití. Jak při pečení makronek, bezlepkových dortů, koláčů, buchet anebo krémů do dezertů. Taktéž z ní vykouzlíte zaručeně domácí pravý marcipán. Je také skvělá pro raw kuchyni. Uvítají ji i lidé, kteří vyznávají paleo dietu, což je stravování založené za zdravých tucích. Stejně tak lidé, kteří nepijí živočišné mléko, jenž je běžně v prodeji, získají díky mandlové mouce úžasný nápoj. Stačí jen tento skvost namočit alespoň na 3 hodiny do vody, rozmixovat až do pěny, dochutit medem či javorovým sirupem a mléko je na světě!